Challenge

NIJMEGEN BLOEIT!

Samen zijn wij Nijmegen European Green Capital 2018

Bedrijven en inwoners werken aan duurzamere leefomgeving

GREEN  CAPITAL  CHALLENGE


Als we toekomstige generaties willen inspireren met natuur, dan dienen we de natuur met inheemse bomen en struiken, wilde bloemen, bijen, vlinders en vogels naar de jongeren te brengen. Daar waar ze graag buiten zijn; schoolpleinen, parken en ander openbaar groen. Bloemenweides en -tuinen in combinatie met zelf (af) te bouwen insectenhotels en natuur- en milieueducatie is een waardevolle en langdurige aanpak die in de praktijk uitstekend werkt. Stichting NL Bloeit! speelt de verbindende rol tussen alle deelnemers om deze challenge zichtbaar te maken in de stad.

Wat gaan we dan in 2018 doen? Samen met de Vierdaagsefeesten en de gemeente Nijmegen plaatsen we midden op het Keizer Karelplein vier grote insectenhotels. Ook op de campus van het Radboud komt een prachtig insectenhotel midden in de nieuwe bloemrijke berm. IrisZorg bouwt op twee locaties in de stad grote insectenhotels in combinatie met extra wilde bloemen op de terreinen. Bij de Kinderboerderij de Goffert gaan we samen met Driestroom een insectenhotel bouwen en in het Goffertpark komen naast het Goffert stadion drie insectenhotels te staan. Dit laatste doen we samen met N.E.C. Doelbewust en Playing for Succes. Ook bij basisschool De Oversteek (Nijmegen-Noord) worden door de kinderen twee grote insectenhotels met groen dak gebouwd. Op landgoed Grootstal, waar al veel wordt gedaan voor de insecten, gaan we samen met leerlingen van het Kandinsky College een insectenhotel realiseren. Daarnaast worden er voor de ruim 30 basisscholen die mee doen aan het Green Capital-jaar insectenhotels gemaakt. Die bouwen we samen met kinderen op de Hortus Nijmegen. In veel gevallen helpt ook Pluryn met het bouwen van de insectenhotels en er is ondersteuning vanuit Helicon Opleidingen. Samen zijn we Nijmegen Green Capital. Wat een feest!

N-E-C  INSECTENHOTEL

In 27 jaar is de hoeveelheid insecten met meer dan 75% afgenomen, want er is steeds minder stuifmeel en nectar beschikbaar. Het goede nieuws is dat er steeds meer bloemen in het Goffertpark komen. Afgelopen najaar zijn, in het kader van Nijmegen Green Capital, samen met kinderen van basisschool De Hazesprong en medewerkers van De Driestroom, Kinderboerderij De Goffert en NL Bloeit! maar liefst 75.000 bloembollen met de hand geplant. Ook is er direct naast het Goffertstadion een nieuwe bloemenweide aangelegd. Deze zomer komt hierin ook een insectenhotel te staan. Ondertussen bloeit er van alles in het Goffertpark. Er is een pracht aan wilde bloemen met veel nectar voor de insecten in het park. 

Nijmegenbloeit.nl is een initiatief van NL Bloeit!